2018-09-11
Oświadczenia kandydatów na burmistrza

Wybory samorządowe 2018. Kampania wyborcza

Oficjalnych zgłoszeń kandydatów na burmistrza Konstantynowa Łódzkiego jeszcze nie ma, ale z licznych banerów mieszkańcy mogą dowiedzieć się, że w najbliższych wyborach samorządowych o fotel burmistrza naszego miasta ubiegać się będą Robert Jakubowski i Marcin Młynarczyk. Pierwszy z kandydatów jest bezpartyjny. Ma swój komitet wyborczy KWW Roberta Jakubowskiego. Drugi, jako członek stowarzyszenia KPS i partii Platforma Obywatelska może wystartować z KW Konstantynowskie Porozumienie Samorządowe lub KKW Platforma.Nowoczesna Koalicja Obywatelska.
We wtorek 11 września 2018 obaj kandydaci zaprosili przedstawicieli mediów na konferencję prasową. Wygłosili ważne oświadczenia. Poniżej tekst oświadczenia Roberta Jakubowskiego oraz linki do zapisów WIDEO na profilach facebookowych.
O ś w i a d c z e n i e
   Szanowni Państwo, jestem kandydatem na burmistrza Konstantynowa Łódzkiego.
   W niedzielę 2 września 2018 roku o godz. 8:00 rano na partyjnej stronie „Platforma Obywatelska Konstantynów” umieszczonej na portalu społecznościowym Facebook ukazał się wpis dotyczący mojej osoby. Zawiera on treści nieprawdziwe, godzące w moje dobre imię, mające na celu obrażenie mnie i zmniejszenie moich szans w wyborach.
   Zarzucono mi, że jestem kandydatem partii politycznej, a przecież jestem kandydatem bezpartyjnym. Wpis jest elementem brudnej kampanii wyborczej, ale odbił się szerokim echem w lokalnych mediach. Za wpis ten odpowiada Zarząd Koła Platformy Obywatelskiej w Konstantynowie Łódzkim, którego Przewodniczącym jest Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień – administrator strony, a członkami Zarządu: Marcin Młynarczyk - dyrektor kancelarii Urzędu Marszałkowskiego i obecny burmistrz Konstantynowa Łódzkiego - Henryk Brzyszcz.
   W dniu 3 września 2018 roku wystąpiłem do przewodniczącego Platformy Obywatelskiej w Konstantynowie Łódzkim Witolda Stępnia o wskazanie w ciągu 48 autora przedmiotowego wpisu. Do dziś nie uzyskałem odpowiedzi.
   W dniu 6 września 2018 roku do mojego pełnomocnika wyborczego - Moniki Łakomskiej zadzwonił w imieniu Witolda Stępnia sekretarz województwa, któremu przekazaliśmy projekt przeprosin. Do dziś przeprosiny nie ukazały się.
   W związku z tym w dniu 7 września 2018 roku wystąpiłem do przewodniczącej regionu łódzkiego Platformy Obywatelskiej Hanny Zdanowskiej o spowodowanie przeproszenia mnie przez Platformę Obywatelską w Konstantynowie Łódzkim. Do dziś Hanna Zdanowska nie zareagowała.
   Dziś, wobec braku reakcji Platformy Obywatelskiej, złożyłem w Sądzie Okręgowym w Łodzi pozew o naruszenie moich dóbr osobistych. Domagam się zadośćuczynienia w kwocie 100.000 zł na Hospicjum w Pabianicach.
   Kolejny atak nastąpił 8 września 2018 roku. W Konstantynowie Łódzkim rozpoczęto masową akcję roznoszenia do wszystkich mieszkańców anonimowej ulotki „Głos Konstantynowa” w której jestem obelżywie i bezprawnie atakowany. Zawiadomiłem Policję o popełnieniu przestępstwa. Funkcjonariusze zatrzymali i przesłuchali kolporterów ulotek. Ustalono zleceniodawcę. Dochodzenie jest w toku.
   Proszę Państwa, to co się dzieje to chuligaństwo polityczne, zdziczenie obyczajów. Nie godzę się na taką kampanię wyborczą!
Tym bardziej, chcę wygrać wybory, żeby zmienić, a może zaszczepić kulturę polityczną w naszym Mieście.

Robert Jakubowski
kandydat na Burmistrza Konstantynowa Łódzkiego