Produkcja tradycyjnych wędlin to zamiłowanie Mirosława Sobieraja i jego małżonki. Swoje doświadczenie, tradycję i pasję z dumą przekazują synowi.
Zakład mięsny JAMIR mieści się w Bechcicach, w okolicach Konstantynowa Łódzkiego. Początek działalności rodzinnej firmy z tradycjami sięga roku 1992. Firma ma około 100 sklepów i stoisk firmowych zlokalizowanych na terenie Łodzi i okolic. Wciąż się rozwija. Swoje wyroby dystrybuuje do hurtowni na terenie całego kraju.
Jamir jest jednym z najnowocześniejszych zakładów w kraju wyposażonym w najnowsze urządzenia wiodących firm. Profil działalności firmy obejmuje ubój i rozbiór mięsa, produkcję wędlin, konfekcjonowanie wyrobów oraz własny transport i sieć sklepów firmowych. Zdolności produkcyjne zakładu sięgają 35 ton na dobę.
Systematycznie wdrażane są nowe technologie. Uzyskane uprawnienia do eksportu produktów do krajów Unii Europejskiej są potwierdzeniem tego, iż zakład spełnia wszystkie wymogi technologiczne, sanitarne i mikrobiologiczne. Zasadą jest skup żywca wyłącznie od polskich dostawców, z polskich ferm i okolicznych gospodarstw rolnych. Znakomicie rozwinięta baza transportowa pozwala na codzienne dostawy świeżego mięsa do wszystkich firmowych placówek.
Firma oferuje bardzo szeroki asortyment mięsa i wyrobów wędliniarskich (mięso wieprzowe, wołowe i drób oraz ponad 150 gatunków wędlin). O jakości wyrobów świadczy nie tylko wieloletnie zaufanie klientów, ale również fakt, że Jamir za swoje wyroby od wielu lat wielokrotnie zdobywa nagrody za produkty najwyższej jakości.
W roku 2015 Jamir został finalistą plebiscytu „Nasze Dobre Łódzkie” za paróweczki drobiowe jamirki (produkt specjalnie dedykowany dzieciom). Ten sam produkt został nagrodzony wyróżnieniem w konkursie „Najlepszy Produkt Orłów Agrobiznesu”.
Spośród wielu znakomitych wyrobów firma szczególnie poleca grupę bechcickich specjałów. Są to wędliny wytwarzane dawnymi, tradycyjnymi metodami (bez fosforanów, bez barwników, bez glutaminianu sodu).
Stosowanie tradycyjnych, staropolskich receptur w połączeniu z najnowocześniejszą technologią pozwala uzyskać znakomitą jakość, unikalny niezapomniany smak.
Wędzenie wędlin odbywa się wyłącznie naturalnymi metodami, dymem z drewnianych zrębków wędzarniczych.
Produkcja tradycyjnych wędlin to zamiłowanie Mirosława Sobieraja i jego małżonki Jadwigi. Swoje doświadczenie, tradycję i pasję z dumą przekazują synowi Zbigniewowi.
Mirosław Sobieraj jest laureatem nagrody honorowej WIELKI BILET 2014, który redakcja „WIADOMOŚCI - 43bis" przyznaje za przedsięwzięcia szczególnie cenne dla Konstantynowa Łódzkiego („za hojną wrażliwość na potrzeby Konstantynowa Łódzkiego i jego mieszkańców oraz za skuteczne działania, które umożliwiają dialog konstantynowskim środowiskom biznesu i budżetu”).
Bernard Cichosz
<Po raz pierwszy ten tekst ukazał się w „Wiadomościach - 43bis” (nr 669/670)>
■ Redaktor naczelny: Bernard Cichosz
■ tel. 603 44 43 43 ■ 43bis@post.pl